www.epescarul.ro

miercuri12012021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Atelier CARLIGE Carligul

Carligul

Daca ar fi sai dam o definitie, carligul sau acul de pescuit este aceea componenta indispensabila a unditei. Carligele de pescuit sunt realizate dim materiale ( aliaje ) in diferite forme sau marimi. O prima clasificare ar fi : carlige simple, duble sau simple (ancore).

Carligul simplu: este alcatui din tija, paleta ( sau inel), curbura, varf si unu pana la patru spini. In ordinea expusa tija poate fi si ea scurta, mijlocie, sau lunga. Cea scurta asigura o buna fixare a momelilor vegetale: cubuletul de mamaliga, cocolosul,coaja de paine, mai ales cand tija are o curba mai pronuntata, dar aceeasi tija cu o curbura corespunzatoare tine foarte bine momeli vii ( virmusi , insecte, etc).Tija mijlocie permite fixarea momelilor fusiforme mijlocii care imbraca integral carligul mascandu-l, dand impresia ca momeala este libera in apa si nu reprezinta nici un pericol pentru peste. Tija lunga este preferata pentru momeli mai mari ( rame , coropisnite, diverse momeli vegetale), permitand o mai buna recuperare a carligului din gura pestelui .

Curbura carligului: este aceea care determina numerotarea carligului ( ex: nr:26 este carligul cu cea mai mica curbura ). Pe masura ce numarul descreste carubura carligului este mai mare prinzand forme ovale, rotunde, semiovale cu bucla exterioara la baza tijei sau la baza varfului.

Varful carligului poate fi si el paralele cu tija sau incovoiat catre aceasta (cioc de papagal ), el poate fi usor deviat spre stanga sau dreapta tijei. Pe varful carligului spinul are menirea de a fixa momeala si retine pestele agatat, acesta poate fi unic, dar sunt si doi, trei sau chiar patru in functie de momeala folosita sau pesti cautati. Pentru concursuri sau prinderea pestisorilor de momeala sunt realizate carlige mici nr:26-24-16 bine ascutite,care inteapa foarte bine dar permit scoaterea cu usurinta fara a produce rani asupra pestelui.

Materialu din care este confectionat carligul simplu este fierul tratat, otelul simplu, otelul inoxidabil sau alte aliaje metalice.